Degenkolb ziet weer droom uitkomen

John Degenkolb liet ook zondag zien dat hij, meer nog dan een sprinter, een specialist is geworden voor de voorjaarsklassiekers. Zijn zege eerder dit jaar in Milaan-Sanremo was nog toe te schrijven aan zijn kwaliteiten als snelle finisher. In Parijs-Roubaix toonde de Duitser van de vanuit Nederland geleide wielerploeg Giant-Alpecin zich ook nog een volleerd tacticus. Zijn sprong richting koplopers in de slotfase kwam op exact het juiste moment. Beste Nederlander was Lars Boom: vierde.

Degenkolb had de omstandigheden mee. Het was droog weer in 'de Hel' waar een grote groep renners zich voor de finale meldde. "Ik moest voorkomen dat ik in eenzelfde situatie als vorig jaar zou komen en heb zelf het initiatief genomen", verklaarde hij zijn jump vanuit de groep favorieten naar de koplopers Greg van Avermaet en Yves Lampaert, twee Belgen die zo'n 12 kilometer voor de wielerbaan van Roubaix de aanval hadden gezocht.

Vorig jaar reed hij ook met een groep richting Roubaix, Niki Terpstra ontsnapte en iedereen keek naar Degenkolb en zijn ploeggenoot Bert de Backer, maar de assistent van de snelle Duitser had al te veel gaten dicht moeten rijden. Terpstra won, Degenkolb sprintte achter de Nederlander naar de tweede plaats. Meteen wist hij ook dat het een voorbode was voor meer.

Zondag leek lang een grote groep met favorieten op weg naar de wielerbaan van Roubaix. Van de vooraf genoemde namen ontbrak daarin feitelijk alleen de Brit Geraint Thomas die twee keer was gevallen. Nadat een vroege vluchtgroep was ingelopen probeerde de ene na de andere renner de aanval te zoeken. De Belg Jurgen Roelandts reed enige tijd alleen voorop. Boom en Terpstra probeerden tevergeefs weg te rijden uit de groep. Dat lukte Van Avermaet en Lampaert, ploeggenoot van Terpstra, wel. Zij kregen verrassend Degenkolb met aanvankelijk hulp van De Backer achter zich aan. De 26-jarige krachtpatser dichtte het gat en zag in de slotfase eerst de Tsjech Zdenek Stybar en kort voor het oprijden van het Vélodrome een select groepje met Boom aansluiten.

De sprint was uiteraard voor Degenkolb, voor Stybar en Van Avermaet. De Duitser trof op het middenterrein vrouw Laura en zoontje Leo-Robert en kon zijn geluk niet op. "Ik ben trots. Milaan-Sanremo was een droom die uitkwam, deze winst net zo. Het is heel lang geleden dat iemand dat in één jaar gelukt is." De laatste die beide toch bepaald niet vergelijkbare klassiekers in één jaar won was de Ier Sean Kelly, in 1986.

Degenkolb wint Parijs-Roubaix
Degenkolb wint Parijs-Roubaix (Foto: ANP)