IS-video toont volledig verwoeste stad Nimrud

Terreurbeweging IS (Islamitische Staat) heeft zaterdag een video op internet gezet waarop te zien is dat strijders de ruïnestad Nimrud in Irak volledig zouden hebben verwoest. In het filmpje slaan IS-militanten beelden aan stukken en blazen ze vervolgens met explosieven de stad op.

IS liet in maart al zien dat strijders beelden en een Assyrisch paleis in Nimrud met een bulldozer te lijf gingen, maar het was tot nu toe nog niet duidelijk hoe groot de totale schade was. De stad lijkt nu met de grond gelijk te zijn gemaakt.

Op de beelden, waarvan onduidelijk is wanneer ze zijn gemaakt, is te zien hoe IS-aanhangers met grote hamers op beelden inslaan. Daarna is er een grote explosie te zien, met een paddenstoelwolk boven Nimrud tot gevolg. ,,Wanneer we in een land alle tekenen van afgoderij kunnen verwijderen, zullen we dat doen", zegt een strijder aan het eind in de camera.

Nimrud was de oude hoofdstad van het Assyrische Rijk en ligt op 30 kilometer ten zuidoosten van Mosul. De ruïnes in de stad waren een van de belangrijkste archeologische plekken in Irak.

Terreurbeweging IS ziet veel historisch materiaal in Irak en Syrië als afgoderij en beledigend. Voor Nimrud moesten onder meer een museum in Mosul en de stad Hatra het ontgelden.