Goudvis-invasie in meer Colorado

Een immense populatie goudvissen op een plek waar van nature geen goudvissen voorkomen. In Colorado zitten natuurbeheerders met hun handen in het haar. Drie- tot vierduizend goudvissen domineren het Teller Lake. Een ware plaag, waarschijnlijk ontstaan doordat iemand z'n huisdieren in het meer heeft gedumpt...

Volgens de beheerders van Colorado Parks and Wildlife vormen de goudvissen een groot probleem. Bij gebrek aan roofdieren en andere natuurlijke vijanden konden ze zich de afgelopen jaren ongestoord voortplanten. Dat hebben ze dan ook gedaan; het hele ecosysteem raakt ontregeld. De vissen consumeren alle natuurlijke rijkdommen van het meer. Daardoor blijft er veel minder over voor de dieren die er van nature voorkomen, zoals kanaalmeervallen, zonnebaarzen en maanvissen.

De goudvissen kunnen ook ziektes verspreiden, dus moeten ze weg. Er zijn twee opties. Optie #1: de goudvissen verlammen met elektrische schokken en ze daarna uit het water opscheppen. Optie #2: zo veel mogelijk natuurlijk voorkomende vissen vangen, verplaatsen en dan het meer leegpompen. Beide scenario's hebben een risico: als de beheerders ook maar een paar goudvissen missen in hun verwijderoperatie, dat zitten ze over een paar jaar met hetzelfde probleem.