'Combitaks' voor dronken Belgen

Dronken door de politie naar huis gebracht? In steeds meer plaatsen in België mag je voortaan 100 euro aftikken, want agenten zijn het beu om voor gratis taxidienst te spelen. De zogeteten 'combitaks' moet dronken en overlastgevende mensen afschrikken.

De politiezone Kempenland in Belgisch Limburg voert de combitaks in, schrijft het Nieuwsblad. Het gaat om plaatsen als Leopoldsbrug, Hechtel-Eksel en Peer; niet ver van het Nederlandse Weert. Wie na een nachtje stappen voor overlast zorgt of te dronken is om nog op eigen kracht naar huis te gaan, belandt vaak in een politiebusje richting politiekantoor of huis. Die enkele reis is in bijna alle politiezones kosteloos, maar dat verandert. Voortaan mag je 100 euro neertellen.

De eerste Limburgse gemeenten voerden de taks in 2013 al in. De politiezone Kempenland volgt nu dat voorbeeld. 'Er zijn nachten dat onze politiemensen meer taxichauffeur dan agent zijn', vertelt politiecommissaris Eric Cenens. 'Het gebeurt regelmatig dat we meestal dronken mensen die zich op openbare plaatsen aanstellen naar huis brengen. Onze mensen hebben dat al geruime tijd gesignaleerd. De politie is geen taxibedrijf. Daarom voeren we deze taks in.'