Stalker mag foto's exposeren

Een kunstenaar in New York die stiekem kiekjes schoot van zijn buren, mag na een uitspraak van de rechtbank zijn foto's exposeren. Arne Svensson maakte met zijn telelens in een periode van een jaar ruim duizend foto's van nietsvermoedende buren in hun 'natuurlijke omgeving'.

De zaak kwam aan het rollen toen de buren bij een reportage van zijn expositie in 2013 een foto van hun kind in de krant zagen staan. Bij de uitspraak achtte de rechters zijn vrijheid van meningsuiting (First Amendement) echter belangrijker dan de privacy van de buren. Met daarbij als reden dat privacy niet erg veel waard is in een dichtbevolkte stad als New York. Daarnaast staan de onderwerpen onherkenbaar op de foto.

Hoewel de uitspraak tot enige verontwaardiging leidde, raden de betrokken rechters de staat aan om de wetten omtrent privacy nog eens nader te inspecteren, dan wel aan te scherpen. In een tijd waarin privacy aan de lopende band te grabbel wordt gegooid is dat toch nog een positief punt aan de uitspraak.

Svensson zelf ziet zich meer als een soort vogelspotter die het gedrag van zijn buren analyseerde. Schijnbaar vond de voyeur het interessant om te zien hoe zijn buren een dutje deden of televisie keken. Door de uitspraak mag zijn expositie The Neighbours volgend jaar in Denver gewoon doorgaan.

In 2013 was de expositie overigens al te zien in New York en Los Angeles.

Stalker mag foto's exposeren (Foto: Arne Svenson, Neighbors #11)
Stalker mag foto's exposeren (Foto: Arne Svenson, Neighbors #11)