DNA-test tegen hondenpoep

De Amsterdamse afdeling van de VVD heeft een PVV-achtig idee bedacht om het hondenpoepprobleem aan te pakken. De eigenaren van honden die drollen van hun viervoeters niet opruimen, zouden moeten worden opgespoord via een DNA-test.

Kortom; elke Amsterdamse hond kan binnenkort op komen draven voor een wanguitstrijkje. Dit moet worden vastgelegd in een database, compleet met adresgegevens. Daarna kan rondslingerend hondenpoep worden geanalyseerd en kan de desbetreffende hondenbezitter (in tegenstelling tot katten kan je honden bezitten) een leuke boete in de bus krijgen.

VVD-raadslid Werner Toonk heeft dit idee afgekeken van steden in Amerika, waar op meerdere plekken eveneens geëxperimenteerd wordt op dit gebied. Het systeem is al operationeel in een appartementencomplex in Seattle, waar een eigenaar in een week vijf keer een boete heeft mogen ontvangen.

Reden genoeg om het ook snel in de hoofdstad in te voeren. "Net als in veel andere wereldsteden is het ook in Amsterdam steeds vaker de norm dat Amsterdammers de poep van hun hond opruimen” aldus Werner Toonk. "Maar steeds vaker is nog niet altijd en overal."

Op heterdaad een poepende hond met een lakse eigenaar betrappen is nogal lastig, volgens Toonk. Daarom is het tijd voor wat meer geavanceerde opsporingsmethoden die zichzelf hopelijk snel zullen terugbetalen.