Aapjes niet meer welkom in Riyad

Vier kleine aapjes zijn het slachtoffer van de diplomatieke ruzie tussen Zweden en Saudi-Arabië die vorige maand ontstond. De dwergzijdeaapjes zouden worden opgenomen door een dierentuin in Riyad maar het Arabische land weigert de dieren nu de toegang.

De Zweedse Skansen-dierentuin in Stockholm, die een fokprogramma heeft voor de apensoort en de dieren naar dierentuinen over de hele wereld stuurt, maakte donderdag bekend dat de dieren niet welkom meer zijn. Directeur Jonas Wahlstrom kreeg dat in een telefoontje van zijn Arabische collega te horen. Een groot probleem is dat niet. Als de diplomatieke ruzie niet wordt bijgelegd, gaan de aapjes naar een andere dierentuin.

De verhoudingen tussen de twee landen bekoelde vorige maand nadat Zweden een defensiesamenwerking stopzette en kritiek had geuit op de omgang met mensenrechten in Saudi-Arabië. Riyad haalde tijdelijk de ambassadeur naar huis. Die is inmiddels weer in Zweden aan het werk maar de verhoudingen zijn kennelijk nog niet hersteld.

Aapjes niet meer welkom in Riyad
Aapjes niet meer welkom in Riyad (Foto: ANP)