Nederlander steelt topje van Engelse berg

Een Nederlandse student heeft de woede van de Engelse over zich afgeroepen door het topje van de hoogste berg van Engeland af te breken. Oscar Santillan, die studeert aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, deed dit voor een kunstproject. Hij heeft het topje in een Londense galerie tentoongesteld.

Dat vertelt hij woensdagavond in een reportage van het Radio 1-programma Nooit Meer Slapen van de VPRO. Twee weken geleden tikte de 34-jarige kunstenaar een stuk steen ter grootte van een inch los van Scafell Pike in het landsdeel Cumbria. Scafell Pike is met 977 meter de hoogste berg van Engeland

Milieu- en toerismeorganisaties reageerden woedend. De Copperfield Galerie in Londen, waar het stukje steen is tentoongesteld, is bedreigd met onder andere brandstichting. Santillan is verbaasd over de heftige reacties. Hij zegt dat hij maar een hele kleine ingreep heeft gedaan in het landschap. "Mensen hebben een cartoonesk beeld van een berg, alsof die precies in een puntje uitloopt. En dat ik precies dat puntje heb afgepakt", zo vertelt hij in de radioreportage.

De 34-jarige student uit Maastricht maakt vaak kunstwerken uit kleine stukjes materie die in wezen weinig waarde hebben. "Door ze in een andere context te plaatsen, krijgen ze ineens een hele andere en grotere betekenis", legt hij uit. "Landen zijn gewoonlijk heel trots op hun hoogste berg. Als je het hoogste stukje meeneemt, dan ben je de definitie van een land aan het veranderen."

Oscar Santillan heeft zijn kunstconcept afgelopen najaar ook in Nederland uitgevoerd, en een centimeter van het hoogste punt van Nederland meegenomen. De schep zand heeft tentoongesteld gestaan in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Dat heeft voor geen enkele oproer gezorgd.

Het uitgebreide interview met de jonge kunstenaar is woensdagavond te horen in VPRO's Nooit Meer Slapen, tussen 01 en 02 uur op Radio 1.