'Mongolië aast op Olympische Spelen 2040'

Er zou een nieuwe kandidaat zijn om in de toekomst ook eens de Olympische Spelen te organiseren: Volgens de UB Post wil Mongolië zich richten op de Zomerspelen van 2040. De president van het Aziatische land, Tsakhiagiin Elbegdorj, zou daar volgens de krant gesprekken over hebben gevoerd met de president van het Internationaal Olympisch Comité, door de krant genoemd als Jacques Rogge, hoewel die positie in werkelijkheid sinds september 2013 bekleed wordt door Thomas Bach.

Het kan op het moment nog een probleem vormen dat Mongolië ongeveer nul adequate stadions heeft, maar met nog ruim 25 jaar tot de Spelen van 2040 zou er nog genoeg tijd moeten zijn om dat op te lossen. Het enige fatsoenlijke stadion is het Central Stadium in hoofdstad Ulaanbaatar, wat plaats biedt aan twintigduizend mensen. Dit wordt naast voetbal voornamelijk gebruikt voor Naadam, een volksfeest geconcentreerd rondom Mongools worstelen, paardrijden en boogschieten. 

Volgens de UB Post is de staat echter bezig met plannen om grotere faciliteiten neer te zetten, de Mongol Naadam Complex van zo'n 13.000 hectare. Hier zal zo'n 130 miljoen dollar voor nodig zijn, terwijl het Chinese Shanghai Construction Group al heeft aangegeven interesse te hebben in het project: De burgemeester van Ulaanbaatar, Erdeniin Bat-Üül, heeft afgelopen zomer al eerste gesprekken gevoerd met de Chinezen over het enorme project. 

Het eerste deel van het project zou over een jaar of vijf klaar moeten zijn en kent een centraal stadion met plaats voor zo'n dertigduizend toeschouwers. Daarnaast wordt gewerkt aan een paardenrenbaan met vijfduizend zitplaatsen en honderdduizend staanplaatsen, een boogschietarena met plaats voor drieduizend enthousiastelingen en, het onbetwiste hoogtepunt, een arena voor tweeduizend mensen die naar ankle bone shooting kunnen kijken. Bij het laatste wordt gespeeld met enkelbotjes van schapen of geiten, ook wel shagai genoemd. Voor de ongetwijfeld vele duizenden enkelbotschietfanaten over de hele wereld wordt tevens een hotel gebouwd met 200 luxe kamers.

Hoe het bouwen van stadions voor onder meer paardenraces en enkelbotspelletjes meedraagt aan de Olympische Spelen is nog niet helemaal uitgewerkt. Volgens lokale officials moet het project helpen bij het ontwikkelen van de sport in Mongolië en zou het mogelijk moeten worden om grote evenementen te organiseren. Volgens burgemeester Bat-Üül is het de eerste stap op weg naar het organiseren van de Olympische Zomerspelen in 2040.