[KNVB beker] Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft dinsdag ten koste van FC Twente de finale van de KNVB-beker bereikt. Nadat het povere duel in Enschede in 1-1 was geëindigd en in de verlenging niet werd gescoord nam Zwolle de strafschoppen beter: 4-2. De ploeg van trainer Ron Jans speelt op 3 mei in De Kuip tegen de winnaar van FC Groningen - Excelsior.

FC Twente liet in de kwartfinale tegen AZ (3-0) nog uitstekend voetbal zien, maar nu trok de ploeg van trainer Alfred Schreuder de lijn van de magere competitiewedstrijden door. Twente speelde onzeker en was slordig in de opbouw, waardoor het nauwelijks gevaarlijk werd. PEC Zwolle bleef dankzij een goede organisatie gemakkelijk overeind en creëerde bovendien de grootste kansen.

Mustafa Saymak had na een kwartier al kunnen scoren toen hij vrij voor doelman Sonny Stevens kwam, maar hij raakte de bal verkeerd en schoot in de rebound naast. Even later werd Bram van Polen gestuit door Stevens, die de botsing moest bekopen met een blessure die hem dwong zijn plaats in het doel af te staan aan Nick Marsman.

In de tweede helft drong Twente wat meer aan en kwam Zwolle er nauwelijks nog uit, maar kansen leverde het niet op. Uit het niets viel tien minuten voor tijd de goal van voormalig FC Twente-speler Wout Brama. Hij schoot een afvallende bal fraai achter Marsman en deed het uitvak met 1000 meegereisde Zwollenaren ontploffen.

FC Twente ging alles-of-niets spelen en uit één van de ballen die naar voren werd gepompt, schoot Mokhtar raak na doorkoppen van Castaignos. Het waren de enige vermakelijke tien minuten van de 120, want de verlenging kabbelde rustig voort richting strafschoppen. Daarin schoot Robbert Schilder de vierde strafschop op de paal nadat Thomas Lam (Zwolle) en Kyle Ebecilio (Twente) al eerder hadden gemist. Tomas Necid schoot Zwolle vervolgens naar de tweede bekerfinale op rij met een gedurfde boogbal. Vorig jaar won Zwolle die met 5-1 van Ajax.


Spelers van PEC Zwolle vieren de overwinning (PRO SHOTS / Jasper Ruhe)