Nederlandse journaliste voor Turkse rechter

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink moet woensdag in de Turkse stad Diyarbakir voor de rechter verschijnen. Ze wordt beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in Turkije verboden is.

Ze laat weten dat ze 'redelijk ontspannen' naar haar zaak toe heeft geleefd. "Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen", aldus Geerdink. "Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend."

De in Turkije woonachtige Geerdink, die werkt voor verscheidene media, werd in januari al kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te vertrekken als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

Een dag later werd overigens opnieuw een Nederlandse verslaggever opgepakt. Ook deze Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger kwam snel weer vrij.

Het is nog ongewis wat er woensdag precies voor Geerdink staat te gebeuren. Het kan zijn dat de rechtszaak in een dag wordt afgedaan, maar het kan net zo goed dat de zaak nog een tijd wordt uitgesteld.

De internationale belangstelling voor de zaak is behoorlijk. Namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is een waarneemster aanwezig. Ook Amnesty International Nederland en het Franse hoofdkantoor van Verslaggevers Zonder Grenzen hebben vertegenwoordigers gestuurd.

De NVJ noemt de huiszoeking, arrestatie en vervolging van Geerdink 'ernstige schendingen van fundamentele rechten'. "De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers", aldus de NVJ.