'India wil Olympische Spelen 2024'

India zou bezig zijn met voorbereidingen om zich kandidaat te stellen voor het organiseren van de Olympische en Paralympische Zomerspelen in 2024, zo zeggen bronnen binnen het ministerie van sport volgens DNA India. Als gaststad wordt Ahmedabad genoemd, met ruim 5,5 miljoen inwoners de grootste stad van de staat Gujarat.

Volgens de bronnen is het plan al in de laatste fase aanbeland en wordt het later deze maand gepresenteerd aan Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympisch Comité. De Duitser brengt dan een tweedaags bezoek aan New Delhi, de hoofstad van India. "Het is de bedoeling dat Bach ook een ontmoeting heeft met onze premier", aldus de bron. Premier Narendra Modri zou de drijvende kracht zijn achter het plan om de Spelen naar zijn land te halen.

Staatssecretaris van sport Ajit Mohan Sharan zou de eerste stappen in het buitenland ook al gezet hebben. Onlangs is hij bij het IOC in Zwitserland op bezoek geweest, waar hij met enkele prominente leden gesproken zou hebben. Het verslag daarvan heeft hij ingeleverd bij de minister van sport, Sarbananda Sonowal. Het Indiaas Olympisch Comité maakt zich zorgen over de sportieve prestaties van het land. De laatste keer dat de top-50 in de olympische medaillespiegel werd gehaald was in 1980, toen vele tientallen landen het WK in Moskou boycotten.

India heeft tot 15 september 2015 om een eventueel bid in te dienen bij het IOC, terwijl het naar verluidt in januari al officieel heeft aangegeven interesse te hebben. Rome (Italië), Hamburg (Duitsland) en Boston (VS) zijn al kandidaat, maar ook van onder meer Parijs (Frankrijk), Sint Petersburg (Rusland), Doha (Qatar), Casablanca (Marokko) en Nairobi (Kenia) worden mogelijk nog kandidaturen verwacht. Na een hele procedure van presentaties, selecties, nog meer presentaties en discussies wordt uiteindelijk op 15 september 2017 bekendgemaakt welk land de Spelen van 2024 mag organiseren.