Geert-Jan Knoops: Rutte en Van der Steur doen aan MH17-populisme

Geert-Jan Knoops heeft in Nieuwsuur gezegd dat hij het idee heeft dat Minister President Rutte en de nieuwbakken minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aan simplistische politieke retoriek doen, dit wordt ook wel omschreven als populisme.

Knoops reageert daarmee op eerdere uitlatingen van Rutte en Van der Steur dat de daders van de aanslag op de MH17 desnoods bij verstek veroordeeld moeten worden, omdat de nabestaanden daar recht op hebben. Knoops zegt daarover dat dat niet zo werkt bij het internationale recht. Ook liet Knoops zich ontvallen dat hij de kans dat het tot een veroordeling komt klein acht.

De hoogleraar advocatuur vreest dat de legitimiteit van het proces internationaal niet wordt erkend, omdat het bewijs van onvoldoende kwaliteit is. Het bewijs is in dit geval aangeleverd door de regering van Oekraïne in Kiev, die zelf ook een motief kan hebben voor de aanslag. Hij heeft ook zo zijn twijfels over de bezorging van de dagvaardiging die bij de daders bezorgd dient te worden.

Het Internationaal Strafhof kan ook weinig uitrichten omdat zowel Oekraïne als Rusland dat niet erkend hebben. Maar zelfs al zou Kiev het Internationaal Strafhof wel erkennen, dan moet er nog aangetoond worden dat de aanslag op MH17 een oorlogsmisdrijf is. Hij acht daarom de kans klein dat het tot een veroordeling komt.