Groepering #nietmijnislam nergens welkom

De Facebook-groepering #nietmijnislam, die na de terroristische aanslagen in Parijs spontaan is ontstaan, heeft grote moeite om zalen te boeken. De groepering neemt onvoorwaardelijk afstand van de extremistische islam, maar zonder bemiddeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) lukte het niet om een plek te vinden voor een eerste, niet-digitale bijeenkomst. Dat schrijft de Volkskrant.

Zelfs een zaal die SZW voor #nietmijnislam had gereserveerd, werd geannuleerd. De Haagse sociëteit De Witte deed dat vanwege de 'controversiële figuren' die bij de groep zouden horen. Volgens initiatiefnemer Mostafa Hilali doen veel zaalverhuurders moeilijk. 'Islam, een lastig onderwerp. We kunnen de veiligheid niet garanderen. Dat soort uitvluchten worden gehanteerd. Maar een groep die de dialoog zoekt als controversieel wegzetten, terwijl die de steun heeft van minister Asscher, is ongehoord.'

In een reactie noemt minister Asscher de weigering van de groep op meerdere locaties 'betreurenswaardig'. Na bemiddeling door SZW is uiteindelijk toch een ruimte gevonden waar #nietmijnislam dinsdag bijeen kon komen. Een kleine honderd sympathisanten kwamen op de bijeenkomst af.