TT Circuit pronkt met Van der Mark

Het TT circuit in Assen laat niets aan de verbeelding over voor het komende wereldkampioenschap Superbike. Michael van der Mark siert de grote posters langs de snelweg A28 die het evenement van 17 tot en met 19 april aankondigen. De 22-jarige Rotterdammer moet de motorsportfans lokken naar het Drentse cricuit. "Hij is onze troef", aldus directeur Peter Oosterbaan van het racecircuit.

Van der Mark is hot in de motorsportwereld. Hij schonk Nederland vorig jaar voor het eerst in veertig jaar een wereldtitel in een soloklasse en maakt dit jaar zijn debuut in het WK Superbike, een mondiaal aansprekende raceklasse van zware motoren van 1000 cc. Op het Australische Phillip Island opende Van der Mark enkele weken geleden met de vijfde plaats in zijn eerste race. "Het was een vliegende start, ik kan niet anders dan tevreden zijn. Maar Phillip Island is ook echt mijn baantje", zei Van der Mark woensdag bij de rijderspresentatie voor het WK Superbike.

Van der Mark racet op een Honda voor het Nederlandse team van Gerrit en Ronald ten Kate, dat al vijftien jaar met groot succes voor het Japanse motormerk actief is in het WK Superbike en het WK Supersport. Ten Kate veroverde in 2007 de wereldtitel Superbike met de Brit James Toseland en greep al negen keer de titel in de Supersport.

Van der Mark is pas de eerste Nederlander die voor Ten Kate uitkomt in de Superbike. "Wat maar aangeeft wat voor een groot talent hij is", zegt teammanager Ronald ten Kate. "Hij overtrof mijn verwachtingen in die eerste race op Phillip Island. We wisten dat hij goed was, maar dat hij de overstap zo makkelijk en snel zou maken, had ik niet voorzien. Wat hij liet zien in zijn eerste race, meteen brutaal de leiding nemen, was van wereldniveau."

Ten Kate tempert de verwachtingen, maar schuwt de grote uitspraken niet: "Natuurlijk, het is zijn eerste jaar, we gunnen hem de ruimte en voeren de druk niet op. Maar hij gaat zeker een race winnen dit seizoen. En dat zou best al eens in Assen kunnen zijn, want circuittechnisch gezien ligt die baan hem goed."

Van der Mark vindt het prima, dat hoge verwachtingspatroon. "Ik rij elke race om te winnen, dus ik voel geen speciale druk", zegt de wegracer, die zichzelf de bijnaam 'Magic Michael' heeft gegeven. "Al die aandacht voelt geweldig. Ik vind het ook eervol om dat uithangbord te zijn. Ik merk ook dat het evenement meer leeft dan andere jaren door mijn wereldtitel."