Winnaar Nigeria: land kiest voor democratie

Nigeria heeft het eenpartijstelsel ingewisseld voor democratie. Dat heeft de nieuwe leider van het land, Muhammadu Buhari, woensdag gezegd. Buhari versloeg in de presidentsverkiezingen zittend president Goodluck Jonathan, zei de Nigeriaanse kiescommissie. Als Buhari 29 mei wordt beëdigd is het voor het eerst dat in Nigeria via de stembus een vreedzame machtswisseling plaatsvindt.

Het is na de bittere verkiezingsstrijd, waarin de emoties hoog opliepen, tijd de 'wonden te helen', zei voormalig dictator Buhari, die zijn aanhangers toesprak bij zijn partijkantoor in de hoofdstad Abuja. Hij noemde zijn verkiezingszege een overwinning voor de Nigerianen, die toont dat zij geloven in een betere toekomst.

Volgens een van Buhari's aanhangers heeft Jonathan de verkiezingen verloren omdat hij het land geen veiligheid kon bieden. "Deze verkiezing draait niet om Buhari of Jonathan", zei Aisha Birma. "Het draait om Nigeria, om vrijheid en verandering en eenheid. Wat we de afgelopen zes jaar hebben doorgemaakt met Boko Haram (...) Jonathan, jij was verantwoordelijk voor onze levens en bezittingen. Als je dat niet beschermt kan je niet over infrastructuur of onderwijs praten. Veiligheid is essentieel."

De 72-jarige Buhari leidt een coalitie van politieke partijen die pas twee jaar geleden werd gevormd. Voor het eerst sinds Jonathans partij in 1999 aan de macht kwam, had ze te maken met een serieuze uitdager.

Jonathan gaf dinsdag zijn nederlaag ruiterlijk toe. "Ik had het land eerlijke en vrije verkiezingen beloofd en heb me aan mijn woord gehouden", zei het afzwaaiend staatshoofd. Daarmee nam hij een deel van de spanningen in Nigeria en de vrees voor verkiezingsgeweld weg.

Een groep van vierhonderd waarnemersorganisaties en andere soorten burgerbewegingen in Nigeria betwijfelt overigens dat de verkiezingen helemaal eerlijk zijn verlopen, ofschoon dat aan de uitslag niets verandert. De Transition Monitoring Group zegt op basis van eigen tellingen dat iets meer dan veertig procent van de kiezers een stem uitbracht. Het officiële opkomstcijfer staat echter op 55,9 procent.

De groepen betwisten de verkiezing van Buhari niet. Integendeel, volgens de organisaties was het verschil tussen Buhari en Jonathan groter dan de kiescommissie voorspiegelt. Toch pleiten ze ervoor de onregelmatigheden te onderzoeken, voor de gouverneursverkiezingen in april.