Boete voor beleggen zonder vergunning

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 200.000 euro opgelegd aan P. Kruissen voor het feitelijk leidinggeven aan een beleggingsinstelling zonder vergunning. Beleggingsonderneming AGA International zelf moet een boete van 10.000 euro betalen. Dat maakte de toezichthouder op de financiële markten woensdag bekend.

AGA werkte volgens de AFM sinds maart 2012 samen met een obligatieaanbieder, die consumenten aanbood te beleggen in obligatieleningen. Het ingelegde geld was bedoeld om in horecabedrijven en evenementen te investeren. AGA trok geïnteresseerde consumenten aan en gaf orders van daadwerkelijke investeerders aan de obligatieaanbieder door.

Het is niet de eerste keer dat een onderneming van Kruissen de wet overtreedt, zegt de toezichthouder. Hij gaf eerder leiding aan Global Return en Inhout Sales & More, die zonder verplichte vergunning opereerden. "Hij begaat met zijn ondernemingen steeds opnieuw dezelfde overtreding. Dit maakt het leidinggeven aan de overtreding van AGA extra verwijtbaar", aldus de AFM.