Oranje onder 19 plaatst zich voor EK

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap in Griekenland. Op de velden van Harkemase Boys werden de leeftijdsgenoten van Zwitserland met 4-0 verslagen. Na de eerdere overwinning op Servië en het gelijke spel tegen Noorwegen kwam Nederland op zeven punten werd daarmee groepswinnaar in de Eliteronde.

Voorafgaande de wedstrijd hadden zowel Oranje, Noorwegen als Servië nog de kans om zich te plaatsen voor het EK. Voor Servië gold dat ze moesten winnen en hopen dat Zwitserland minimaal een punt pakte tegen Oranje. Nederland, onder leiding van bondscoach Aron Winter, en Noorwegen hadden hetzelfde aantal punten en een gelijk doelsaldo. Het kon betekenen dat het fairplayklassement moest bepalen wie er naar het EK mocht, maar zover kwam het niet.

Nederland stond bij rust al 2-0 voor tegen Zwitserland. Doelpuntenmakers waren Jaïro Riedewald en Abdelhak Nouri. Na de rust was het Pelle van Amersvoort die een rebound van Richairo Zivkovic benutte voor de 3-0 en Nouri bracht de 4-0 eindstand op het bord.

In Assen, op de velden van Achilles 1983, werd tegelijkertijd de wedstrijd gespeeld tussen Servië en Noorwegen. De Noren stonden bij rust met 0-2 voor en daarmee bleef het spannend wie zich zou plaatsen voor het EK. Al snel na rust deed Servië wat terug (1-2) en halverwege de tweede helft kwamen ze op gelijke hoogte. In de slotfase scoorden ze nog twee keer en spatte de Noorse droom uiteen.

Het EK onder 19 zal worden gespeeld van 6 t/m 19 juli in Griekenland. Naast Oranje en het gastland hebben Rusland, Duitsland en Oostenrijk zich al geplaatst voor het continentale eindtoernooi. Ook de jongens van Oranje onder 17 jaar hebben zich geplaatst voor hun EK. Zij spelen van 6 tot en met 22 mei hun EK in Bulgarije.