IDFA haalt veelgeprezen Kurt Cobain-docu naar Amsterdam

Het documentairefestival IDFA haalt de nieuwste documentaire over het leven van Nirvana-frontman Kurt Cobain naar Amsterdam. Kurt Cobain: Montage of Heck beleeft zijn Nederlandse première op 17 april in Tuschinski. Na afloop vertellen de Amerikaanse regisseur Brett Morgen en de Nederlander Hisko Hulsing - die verantwoordelijk is voor de animaties - in de Amsterdamse bioscoop over de film.

De documentaire is een montage van eigen filmpjes van de legendarische muzikant, interviews, concertregistraties en animaties over het bewogen, korte leven van Cobain. Zijn dochter Frances Bean is de producent.

Regisseur Morgen kreeg van Cobains nabestaanden vrije en volledige toegang tot de persoonlijke nalatenschap van de Nirvana-zanger. Daarin trof hij onder meer filmpjes, geluidsopnames, foto's en notities aan. De titel Montage of Heck verwijst naar het opschrift op een cassettebandje uit de collectie.

Volgens de Britse krant The Guardian heeft Morgen er een bijzonder portret van gemaakt waarin een opvallend hartelijke en grappige persoonlijkheid van Cobain naar voren komt. "Mensen zullen van hem gaan houden en dat is eigenlijk wel bedroevend", aldus de filmmaker. Maar aan de andere kant zou Morgen er niet voor zijn teruggedeinsd de onflatteuze kant te tonen. "Je zult Cobain af en toe haten", schreef The Verge. Rolling Stone prijst de rolprent met de volgende woorden: "Het geeft je niet alleen het gevoel dat je de man hebt leren kennen. Het put je ook nog eens emotioneel volledig uit."

De muzikant beroofde zich in 1994 op 27-jarige leeftijd met een geweerschot van het leven. Kurt Cobain: Montage of Heck is vanaf 23 april in de bioscopen te zien.

Kurt Cobain
Kurt Cobain (CC: Susan Burke)