Thaise juntaleider wil nog meer macht

De Thaise premier en legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha heeft de koning formeel om toestemming gevraagd de staat van beleg in het land op te heffen. In plaats daarvan wil Prayuth echter een wet van kracht laten worden die volgens critici nog draconischer is dan de noodtoestand.

Prayuth wil Artikel 44 van de tijdelijke grondwet die de junta instelde doorvoeren. Hiermee zou de juntaleider feitelijk absolute macht krijgen over de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht. Critici van de legercoup vorig jaar willen al langer dat de junta de noodtoestand schrapt, maar dit zal niet zijn wat ze in gedachten hadden. De Thaise media hebben Artikel 44 ook wel de 'dictatorwet' genoemd. Toen in de jaren zestig een vergelijkbare wet van kracht was werden mensen buitenrechtelijk geëxecuteerd.

"Artikel 44 zou betekenen dat Prayuth de wet is. Hij kan mensen opsluiten zonder aanklacht, zonder rechtszaak, zo lang als hij wil", zei columnist Pravit Rojanaphruk.

Volgens Prayuth zal het zo'n vaart niet lopen en wil hij Artikel 44 op 'constructieve' wijze gebruiken om veiligheidskwesties op te lossen. "Maak je geen zorgen", zei Prayuth tegen verslaggevers. "Als je niets verkeerd doet, is er geen reden om bang te zijn."