Vicevoorzitter CSU uit protest uit Bondsdag

Peter Gauweiler, vicevoorzitter van de Duitse regeringspartij CSU, stapt uit de politiek. Hij treedt af als lid van de Bondsdag en vicevoorzitter van de Beierse christendemocraten, omdat hij het niet eens is met het beleid van de regering om de euro te redden.

Gauweiler (65) bekritiseert al jaren de manier waarop de Duitse regering zich voor de euro inzet. Hij liet dinsdag in een verklaring weten dat de partijleiding hem dwong als Bondsdaglid een standpunt in te nemen dat hij niet kon steunen. "Dat is niet verenigbaar met de manier waarop een Bondsdaglid volgens mij moet functioneren", aldus Gauweiler. In de CSU geldt hij als een buitenstaander met vaak afwijkende meningen, maar in zijn kiesdistrict in de Beierse hoofdstad München is hij enorm populair.

Vorig jaar werd bekend dat hij naast zijn inkomen als Bondsdaglid meer dan 500.000 euro aan neveninkomsten had. Daarmee was hij veruit het meest verdienende lid van het Duitse parlement. Het weekblad Der Spiegel berichtte enkele maanden later dat hij nog veel meer bijverdiende: zeker 967.500 euro.