Nederlanders bezorgd over radicale islam

Nederlanders maken zich veel zorgen over de internationale politieke situatie. Ze zijn vooral bezorgd over de radicale islam en met name over de terreurgroep Islamitische Staat. Ook de ontwikkelingen rond Oekraïne en Rusland en de financiële problemen van Griekenland baren zorg.

Dat constateert het Social en Cultureel Planbureau (SCP) in de jongste peiling van de stemming onder de bevolking. Van de ondervraagden gaf 40 procent aan zeer bezorgd te zijn over de internationale politieke situatie en 44 procent een beetje. De meesten ervaren de wereldorde als instabiel.

De ondervraagden voelden zich onmachtig over de situatie. "Niet slechts in de zin dat ze als burger geen grip op de situatie hebben, maar vooral omdat men het idee heeft dat Nederland noch de EU noch de Verenigde Staten de macht heeft om de ontwikkelingen te keren", aldus het SCP in het dinsdag verschenen onderzoek.

Steeg het vertrouwen in de politiek van medio 2013 tot het vierde kwartaal van vorig jaar, afgelopen kwartaal is het gedaald. Vorig jaar gaf 54 procent van de ondervraagden het kabinet een voldoende, nu is dat 48 procent.

De negatievere opinie over de politiek houdt gelijke tred met de tevredenheid over de economie. "Na vijf kwartalen stijging daalt het aantal tevredenen met de economie dit kwartaal van 70 procent naar 65 procent", meldt het SCP. Overigens zijn hogeropgeleiden aanzienlijk optimistischer over de economie dan lageropgeleiden.

Gevraagd naar onderwerpen die de meeste aandacht moeten krijgen vanuit de Haagse politiek, werd de gezondheids- en ouderenzorg het vaakst genoemd. De Nederlander maakt zich vooral zorgen over de zorgkosten, de bezuinigingen en de veranderingen in het zorgstelsel. De decentralisaties in de zorg werden zelden spontaan genoemd als probleem.

Het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het SCP onderzoekt elk kwartaal de stand van het land en geeft de actuele publieke opinie weer.