'Verkiezingen Nigeria beïnvloed door politiek'

Er zijn aanwijzingen dat de telling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de presidentsverkiezingen in Nigeria mogelijk wordt ondermijnd door 'bewuste politieke bemoeienis'. Dat hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maandag gezegd.

In een gezamenlijke verklaring schrijven de twee landen dat ze zich 'grote zorgen' maken over mogelijke pogingen de onafhankelijkheid van de kiescommissie en de wil van het Nigeriaanse volk te ondermijnen. Het tellen van de stemmen werd maandag twee uur uitgesteld, zonder dat er een verklaring voor werd gegeven. "Tot dusver hebben we nog geen bewijzen gezien van systematische manipulatie van de telling van de stemmen. Er zijn echter zorgwekkende aanwijzingen dat het verzamelen van de stemmen (...) kan worden ondermijnd door de politiek", aldus de verklaring.

Eerdere verkiezingen in Nigeria werden ontsierd door stembusfraude. Pogingen dit op te lossen door biometrische scanners in te zetten liepen op niets uit, omdat er problemen waren met de apparaten.