'Peter R. de Vries goede kandidaat Roast'

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries of koning Willem-Alexander zouden prima kandidaten zijn voor een Nederlandse 'Roast'. Dat stelt cabaretier Peter Pannekoek, die onlangs van Comedy Central in Los Angeles de Roast van Justin Bieber mocht bijwonen. De veelbesproken uitzending waarin allerlei Amerikaanse komieken zich uitleven op de jonge Canadese zanger, wordt woensdagavond om 22.00 uur uitgezonden in ons land.

Pannekoek, onder meer bekend van DWDD, is Roast-fan. "Het is een gouden concept: laat verschillende komieken losgaan op één onderwerp", legt hij uit. "Het gaat er hard aan toe. Het programma zoekt geregeld de grenzen van goede smaak op. In de VS wordt het als nederig ervaren als een grote ster een bak stront over zichzelf laat leegkieperen." De cabaretier vraagt zich af of het format aan zou slaan in Nederland. "Wij kiezen veel sneller de kant van de underdog. En we missen ook een echte sterrencultuur die zich daarvoor leent."

Als een tv-producent er toch ooit brood in ziet, zouden Peter R. de Vries of koning Willem-Alexander goede slachtoffers zijn. "Het moet iemand zijn die echt een goede staat van dienst heeft, maar die tegelijkertijd een raar randje heeft. En het moet iemand zijn met zelfspot: het zou toch geweldig zijn als Willem-Alexander aan het slot van de uitzending eindelijk eens Sander van de Pavert zou kunnen terugpakken voor al die jaren Lucky TV."

De Roast van Bieber was erg goed, oordeelt Pannekoek. "Al kwamen er veel namen langs van sterren die in Nederland onbekend zijn", voegt hij daaraan toe. Onder anderen Martha Stewart, rapper Snoop Dogg, Ludacris, basketballer Shaquille O'Neal en roastmaster Kevin Hart passeerden de revue.

Er werd overigens wel een aantal keer aan het bezoek van Bieber aan het Anne Frank Huis in Amsterdam gerefereerd. De zanger schreef in het gastenboek dat Anne zeker een 'Belieber' zou zijn geweest, een fan van Bieber. Daar werd keihard op gereageerd door de komieken. Ook de alleenstaande moeder van het tieneridool werd op de hak genomen.

In Comedy-café Toomler in Amsterdam vindt woensdag een speciale Roast-avond plaats waar Pannekoek ook bij aanwezig is.

Peter R. de Vries (Foto: Novum)
Peter R. de Vries (Foto: Novum)