Verkiezingscampagnes Groot-Brittannië begonnen

De verkiezingscampagnes voor het Britse parlement zijn maandag officieel van start gegaan. Het parlement werd ontbonden en op 7 mei mogen de Britten naar de stembus. Het beloven de onvoorspelbaarste verkiezingen in tientallen jaren te worden.

Cameron ging maandag op een laatste audiëntie bij Queen Elizabeth II om haar goedkeuring te vragen voor het ontbinden van het parlement. Het was het laatste bezoek van een premier aan de Queen, omdat er een nieuwe wet is aangenomen die dit automatisch regelt.

Cameron sprak zaterdag zijn partij al toe. Hij haalde toen fel uit naar zijn Labour-rivaal Ed Miliband. Maandag waarschuwde de premier voor economische chaos als Labour aan de macht komt. "De schulden zullen stijgen en er gaan banen verloren", aldus Cameron. Hij wees erop dat toen hij in 2010 aantrad 'Groot-Brittannië op de rand van de afgrond balanceerde'. Nu is 'Groot-Brittannië er weer bovenop' en groeit het land sneller dan de andere G7-landen, aldus de premier.

Miliband bracht daar tegenin dat de plannen van de Tories voor een referendum over uittreding uit de Europese Unie 'een duidelijk gevaar' zijn voor het zakenleven. Bovendien geldt volgens hem voor veel kiezers dat ze maar weinig merken van het economische herstel. Het lijkt 'alsof het bij anderen gebeurt, ergens anders'. Hij herhaalde nog eens dat Labour niet van plan is om de belastingen te verhogen of meer administratieve regels op te leggen.

Bij de verkiezingen in 2010 voor het Lagerhuis wisten Labour noch de Conservatieven een duidelijke meerderheid te behalen. De kiezers zijn bovendien ernstig verdeeld: kleine partijen zoals de Groenen en Schotse en Welshe nationalistische partijen kunnen wel eens van grote invloed worden. Analisten verwachten dan ook een spannende verkiezingsstrijd.