Stevig herstel op Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten maandagochtend een stevig herstel zien in navolging van de positieve stemming in Azië. Vooral de chipgerelateerde bedrijven stonden in de belangstelling door overnamespeculatie in de sector.

'Het ziet er mooi groen uit op de Europese beurzen na de flinke koersdalingen van vorige week. Er is relatief weinig bedrijvennieuws en het is wachten op de eerstekwartaalcijfers. De resultaten van de Amerikaanse bedrijven zullen waarschijnlijk gedrukt worden door de duurdere dollar, terwijl de Europese multinationals juist profiteren van de goedkopere euro', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 492,65 punten. De MidKap steeg ook 1,4 procent, tot 748,98 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1 en 1,5 procent bij. In Londen stond de FTSE-index 0,5 procent in de plus.

In Frankfurt steeg de Duitse chipmaker Infineon 2,8 procent en in Parijs klom concurrent STMicroelectronics 2,5 procent. Volgens bronnen wil Intel, 's werelds grootste halfgeleiderbedrijf, zijn branchegenoot Altera overnemen. Altera heeft een marktwaarde van omgerekend ruim 12 miljard euro. Het zou de grootste overname zijn voor Intel ooit.

Chipmachinemaker ASML, waarvan Intel een belangrijke klant en aandeelhouder is, stond in de bovenste regionen van de AEX met een winst van ruim 2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak en telecomconcern KPN waren de enige dalers met verliezen van 0,3 en 0,2 procent.

Imtech ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 9 procent. De technisch dienstverlener is dicht bij een miljoenencontract met Alliander voor de installatie van slimme elektriciteits- en gasmeters.

In Parijs zakte Lafarge meer dan 1 procent. Twee belangrijke aandeelhouders van het Zwitserse cementbedrijf Holcim (min 0,2 procent) zijn niet tevreden met de verbeterde voorwaarden van de fusie met de Franse branchegenoot Lafarge.

De euro was maandagochtend 1,0845 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 48,12 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 56 dollar per vat.

Stevig herstel op Europese beurzen
Stevig herstel op Europese beurzen (Foto: ANP)