Ex-premier Israël veroordeeld wegens fraude

De voormalige Israëlische premier Ehud Olmert is maandag schuldig bevonden aan fraude en vertrouwensbreuk. Olmert werd in 2012 vrijgesproken van de aanklacht dat hij geld had aangenomen van een Amerikaanse zakenman, maar een vertrouweling van hem besloot een getuigenis af te leggen over de fraude. Naar aanleiding van deze getuigenis werd een nieuwe zaak geopend tegen de ex-premier. Olmert kan maximaal vijf jaar cel krijgen. De strafmaat wordt in mei vastgesteld.

De zaak stamt uit de tijd voor Olmerts premierschap, toen hij burgemeester van Jeruzalem en later minister was. De vertrouweling droeg geluidsopnames over aan de autoriteiten waarin Olmert met haar sprak over de ontvangst van het geld. Op de tapes zegt Olmert tegen Shula Zaken niet tegen hem te getuigen. Het ging in totaal om honderdduizenden euro's.

De rechters oordeelden dat Olmert de ontvangst van het geld verhulde en het geld voor persoonlijke doeleinden gebruikte. Een assistent van Olmert hield het geld verborgen in een kluis en een deel ervan ging naar Zaken, volgens de rechters in ruil voor haar loyaliteit. De rechters spraken van 'ernstige belangenverstrengeling'. "Zijn gedrag (...) is schadelijk voor het vertrouwen van de bevolking", zei aanklager Uri Korev nadat het vonnis was uitgesproken.

Olmerts advocaten hebben aangegeven waarschijnlijk in beroep te gaan tegen het vonnis.

Olmert werd vorig jaar in een andere zaak veroordeeld tot zes jaar cel wegens omkoping. De ex-premier ging in beroep en zolang het beroep loopt blijft hij op vrije voeten.