Spanje jaagt op eerherstel

Het Spaanse voetbalelftal is uit op eerherstel. Na het debacle afgelopen jaar op het WK, waar La Furia Roja met het schaamrood op de kaken als één van de eerste landen werd uitgeschakeld, wil Spanje voor de derde keer op rij Europees kampioen worden. Bondscoach Vicente Del Bosque beseft dat de Spanjaarden echter eerst hun afgebrokkelde status weer zullen moeten opbouwen. "Voor het WK werden we door iedereen geroemd, nu zijn we ineens slecht. Maar zo is het ook weer niet", aldus Del Bosque, wiens ploeg dinsdag oefent tegen het Nederlands elftal.

Met Oranje heeft Spanje nog een rekening openstaan na die vernedering in Salvador op het WK. De klap van de 5-1 op die bewuste vrijdag de 13e in juni dreunt nog altijd na. De Spanjaarden begonnen als titelverdediger en topfavoriet aan het WK, maar waren al na twee wedstrijden uitgeschakeld. Het tijdperk van de ploeg die jarenlang het mondiale voetbal had gedomineerd, was plotseling voorbij. Het leidde tot een luide roep om verversing van de sterrenselectie, die al sinds het succesvolle EK 2008 uit dezelfde kern bestaat.

De routiniers Xavi en Xabi Alonso namen na het WK zelf afscheid, maar opvallend genoeg houdt Del Bosque verder grotendeels vast aan de bekende namen. Iker Casillas (33) staat nog steeds onder de lat, hoewel David De Gea in topvorm verkeert bij Manchester United. Verder kiest de bondscoach voor ervaren spelers als Sergio Ramos, Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta en David Silva, die alle successen sinds 2008 al meemaakten. De helden van toen zijn ook de helden van nu, slechts op een paar posities heeft Del Bosque zijn elftal voorzien van vers bloed.

Op het middenveld krijgt spelmaker Isco een kans, terwijl normaal gesproken Diego Costa voor de doelpunten moet zorgen. De topschutter van Chelsea mist het weerzien met Oranje echter vanwege een hamstringblessure. Afgelopen vrijdag in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne begon Alvaro Morata daarom in de spits. Morata bezorgde Spanje met zijn eerste interlanddoelpunt meteen de winst (1-0).

Met twaalf punten uit vijf wedstrijden ligt Spanje achter koploper Slowakije op koers voor een plek op het EK in Frankrijk. "We maken goede stappen", vindt Del Bosque. "Spanje is niet ver van waar het was. We moeten de sympathie van de fans terugverdienen met overwinningen en goed voetbal. Onze eerste doel is kwalificatie voor het EK, daar willen we onze titel verdedigen. Wij zijn de kampioen van Europa en komen naar Frankrijk met een ploeg die de strijd kan aangaan met alle landen."