Strijdbare Hiddink ziet toekomst met Oranje

Hoe het hem gaat lukken, dat weet Guus Hiddink nog niet. Maar de bondscoach heeft er alle vertrouwen in dat hij het Nederlands elftal aan de praat krijgt. Dat vertelde hij na het schamele gelijkspel van zijn ploeg tegen Turkije (1-1). Pas in blessuretijd redde Wesley Sneijder via Klaas-Jan Huntelaar een punt voor een pover Oranje.

Strijdvaardig als hij nog is, benadrukte Hiddink dat het benauwde gelijkspel wel eens goed van pas kan komen. Met dank aan de late treffer blijft de nummer drie van het laatste WK inderdaad derde in groep A van het kwalificatietoernooi voor het EK in Frankrijk. Die positie geeft aan het einde van de rit in ieder geval recht op deelname aan de play-offs voor de eindronde van volgend jaar zomer. De voorsprong van twee punten op Turkije, vierde in de poule, is met dank aan de late treffer intact gebleven.

Met dank aan de nieuwe opzet van het EK heeft Nederland ook nu nog steeds zelf in de hand of het volgend jaar zomer naar Frankrijk mag. Maar dat was niet het geval geweest als het deelnemersveld voor de eindronde nog uit 16 in plaats van 24 ploegen had bestaan. Maar liefst acht verliespunten incasseerde Oranje al in de eerste vijf duels van de EK-kwalificatie. De achterstand op Tsjechië en IJsland, bepaald geen Europese hoogvliegers, is al opgelopen tot respectievelijk zes en vijf punten.

Nederland wist sinds de terugkeer van Hiddink eigenlijk alleen tegen Letland (6-0) te overtuigen. Arjen Robben en Robin van Persie, hoofdrolspelers in die ontmoeting, waren niet inzetbaar tegen Turkije. Zonder zijn twee grote vedetten formeerde de bondscoach een team dat vraagtekens opriep. Bijna geen speler laat zich vergelijken met Robben, maar Ibrahim Afellay kon zijn uitverkiezing op de rechterflank helemaal niet waarmaken. Georginio Wijnaldum faalde als rechtshalf en Jordy Clasie moest de hele wedstrijd vanaf de bank toekijken hoe Nigel de Jong het spel op het middenveld vertraagde.

Veel van de morrende fans in de ArenA waren al op weg naar de uitgang toen Sneijder via Huntelaar voor opluchting zorgde. Even na zijn uithaal was de kleine spelmaker de eerste die het voor de Hiddink opnam. Later herhaalden veel van zijn ploeggenoten dat de bondscoach de juiste man op de juiste plek is. In zijn zoektocht naar een beter elftal kondigde de opvolger van Louis van Gaal aan dinsdag andere spelers een kans te geven in de vriendschappelijke ontmoeting met Spanje, een ploeg die op revanche aast na de vernedering op het WK (5-1) en Hiddink in een nog lastigere positie kan brengen.