Peiling: Nederland haat integriteit, VVD plust

De VVD stijgt verder in de peiling van Maurice de Hond. De partij zou nu bij Tweede Kamerverkiezingen 26 zetels halen, twee meer dan vorige week. Dat gaat ten koste van de PVV en D66, die beide een zetel inleveren.

De VVD lijkt te profiteren van een positiever gevoel van de VVD-kiezers over de ontwikkeling van de economie. Ook speelt mee dat de VVD zich meer profileert op kwesties over terrorisme en asielzoekers, aldus de Hond.

De PVV zakt door het verlies naar de vierde plek. Met 21 virtuele zetels staat de partij een zetel onder de SP en het CDA (beide 22). De partij van premier Mark Rutte blijft de grootste met 26 zetels. Coalitiegenoot PvdA staat ongewijzigd op 14 zetels en D66 komt uit op 18.

Volgens de opiniepeiling is 80 procent van de kiezers van de VVD voor het voorstel van de partij om geen asielzoekers in Europa meer toe te laten en mensen alleen nog in de eigen regio op te vangen. Bij de PVV-kiezers is dat 97 procent en bij D66-kiezers is dat percentage het laagst met 19 procent.

De Hond zegt dat de VVD garen spint bij dit soort opstellingen. Dat gold ook voor de uitspraak van Rutte in het RTL-verkiezingsdebat, toen hij zei dat hij jihadisten die vanuit ons land naar oorlogsgebied gaan liever ziet sneuvelen dan terugkeren.