Spaanse kunstrijder Fernandez schrijft geschiedenis

De Spaanse kunstrijder Javier Fernandez heeft zaterdag in Shanghai geschiedenis geschreven door als eerste Spanjaard ooit de wereldtitel te veroveren. Voor 17.000 toeschouwers kwam Fernandez in zijn vrije kür tot een score van 181,16 punten, waarmee zijn totaal op 273,90 kwam. Voor de drievoudig Europees kampioen bleek dat tot zijn grote verrassing goed voor het historische goud.

Olympisch en uittredend wereldkampioen Yuzuru Hanyu moest dit keer genoegen nemen met het zilver. Na de korte kür had hij nog een voorsprong op Fernandez - 95,20 tegen 92,74 - maar met een score van 175,88 in de vrije kür kwam de Japanner tekort. De Kazach Denis Ten was de beste in de vrije kür, wat hem net als op de Spelen van Sochi het brons opleverde.

Bij de vrouwen ging de achttienjarige Europees kampioene Elizaveta Tuktamysheva uit Rusland met het goud aan de haal. Ze was zowel op de korte als op de vrije kür veruit de beste en bleef de een jaar jongere Satoko Miyahara uit Japan ruim voor. Elena Radionova uit Rusland, met haar net zestien jaar nog jonger, ging naar huis met het brons.