Nigeria massaal naar stembus voor nieuwe president

De Nigeriaanse bevolking is zaterdag in groten getale op komen dagen om een nieuwe president te kiezen. Volgens analisten is het een nek-aan-nekrace tussen zittend president Goodluck Jonathan en voormalig dictator Muhammadu Buhari. Het is in de Nigeriaanse geschiedenis nog nooit voorgekomen dat een kandidaat van de oppositie daadwerkelijk een goede kans maakt te winnen. In totaal mogen zestig miljoen mensen stemmen.

Op veel plaatsen gingen de stembureaus pas laat open, omdat het een enorme logistieke operatie is om alle materialen voor het stembureau op tijd op de plek van bestemming te krijgen. Op sommige plaatsen werd materiaal zelfs met kamelen en pakezels gebracht. Op veel plekken staan lange rijen. De Nigeriaanse kiescommissie heeft gezegd dat de stembureaus pas dicht mogen als iedereen in de rij gestemd heeft, zelfs al kost dat de hele nacht.

Buhari stemde als een van de eersten in een stembureau in Daura, in de noordelijke deelstaat Katsina, waar hij vandaan komt. Een uur later bracht ook Jonathan, met de klassieke zwarte hoed op, zijn stem uit. Hij deed dat in de zuidelijke deelstaat Bayelsa. Nadat hij zijn stembiljet had ingeleverd riep hij de bevolking op geduld te hebben. "Ik roep alle Nigerianen op geduldig te zijn, ongeacht de moeite die het kost, om als land vrije en eerlijke verkiezingen te kunnen houden die de wereld zal accepteren", aldus Jonathan, die zelf ook een halfuur had moeten wachten.

Sinds 1960, toen Nigeria onafhankelijk werd, zijn er pas zeven keer verkiezingen gehouden. In een land dat een geschiedenis kent van machtsgrepen en bloedvergieten omwille politiek, enticiteit of land en dat de laatste tijd kampt met moslimextremisten, zijn de verkiezingen erg belangrijk om de democratie te waarborgen. Er is dan ook veel aandacht vanuit het buitenland voor de verkiezingen.

Jonathan en Buhari tekenden donderdag een akkoord waarin ze beiden vrede beloven. Ook hebben ze gezegd dat ze de uitslag van de verkiezingen zullen accepteren. Toch zijn er voorafgaand aan de verkiezingen al tientallen doden gevallen. Duizenden Nigerianen en buitenlanders die in het land werken zijn uit vrees voor het geweld het land ontvlucht.