Recordaantal asielaanvragen in Italië

Italië kampt met een recordaantal asielaanvragen. Steeds meer migranten proberen via een riskante oversteek van de Middellandse Zee Europa te bereiken. Daarnaast vragen steeds meer mensen politiek asiel aan in Italië. De asielzoekerscentra in het land beginnen door de enorme toeloop overvol te raken.

Al jaren proberen vluchtelingen via Italië landen in het noorden van Europa te bereiken. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde eerder deze week dat in 2014 het aantal asielaanvragen in Italië met 148 procent is gestegen. In 2014 vroegen 63.700 mensen asiel aan. Dat is veel meer dan op het hoogtepunt in 2011 toen ongeveer veertigduizend mensen asiel aanvroegen. Daarmee is Italië nummer vijf na Duitsland, de Verenigde Staten, Turkije en Zweden. De meeste asielzoekers in Italië komen uit Mali, gevolgd door Nigeria en Gambia.

"Als ik er aan denk dan moet ik huilen, want ik heb geen geld en zelfs de kleren aan mijn lijf zijn niet van mij", aldus Landing Sono, een 25-jarige asielzoeker uit Senegal. Hij is een van de 195 Afrikanen die vastzitten in een asielzoekerscentrum in Siracusa. Ze mogen in het dorp gaan en staan waar ze willen, maar als ze ervandoor gaan voordat hun asielaanvraag is behandeld, is daarmee de kans op een verblijfsvergunning direct verkeken.