Boko Haram verstoort verkiezingen Nigeria

Strijders van de extremistische organisatie Boko Haram hebben zaterdag dorpelingen gedwongen te vertrekken bij drie stembureaus in het noordoosten van het land. Dat hebben ooggetuigen gezegd. De Nigeriaanse bevolking kiest zaterdag een nieuwe president.

Volgens Malam Shuaibu Biri droegen de Boko Haram-strijders militaire uniformen en reden ze met vijf auto's en op motoren naar dorpen in de deelstaat Gombe. Daar riepen ze naar de mensen die in de rij stonden voor de stembureaus dat ze moesten vertrekken of anders vermoord zouden worden. Boko Haram heeft eerder al gezegd de verkiezingen te zullen verstoren, omdat democratie een corrupt westers concept zou zijn.

Vrijdag nog maakte de Nigeriaanse regering bekend het hoofdkwartier van Boko Haram in de deelstaat Borno te hebben vernietigd en de strijders te hebben verjaagd uit hun bolwerken in de deelstaten Borno, Adamawa en Yobe.

Bij een stemlokaal in de deelstaat Enugu explodeerde een autobom. Daarbij raakten geen mensen gewond. Explosievendeskundigen maakten nog eens twee autobommen onschadelijk. De auto's waren volgestopt met explosieven en stonden geparkeerd bij een basisschool. De verantwoordelijkheid voor de bomaanslag is vooralsnog niet opgeëist. In Enugu is Boko Haram normaal gesproken niet actief.