'Niet op de weg staan kijken naar rouwstoet'

Automobilisten die zaterdag op de weg van Eindhoven naar Hilversum (A2 en A27) rijden, moeten rekening houden met extra reistijd. Opnieuw rijdt dan een rouwstoet met stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17 onder politiebegeleiding van Eindhoven over die snelwege naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Tijdens het passeren van de rouwstoet wordt het overige verkeer kort tegengehouden. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op niet te stoppen op de rij- en vluchtstroken en niet langs de snelweg stil te gaan staan. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, aldus Rijkswaterstaat.

De drie kisten komen, zo wordt verwacht, rond 16.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven. Namens het kabinet zijn de ministers Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) daar aanwezig.

Nederlandse onderzoekers hebben de resten deze week gevonden in het rampgebied in het oosten van Oekraïne. Het team van defensie- en politiemedewerkers is daar om de repatriëringsmissie in april zo goed mogelijk voor te bereiden. Tijdens die missie moet de laatste overblijfselen van slachtoffers, persoonlijke bezittingen en brokstukken van het neergestorte vliegtuig worden geborgen.

Bij de crash van het toestel van Malaysia Airlines kwamen in juli vorig jaar alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlands. Op twee na zijn alle slachtoffers geïdentificeerd.