Zilver voor judoka Verhagen in Turkije

Judoka Sanne Verhagen heeft tijdens de Grand Prix in het Turkse Samsun zilver gepakt. De 22-jarige Brabantse bereikte op overtuigende wijze de finale van de klasse tot 57 kilogram, maar daarin moest ze buigen voor Viola Wächter. De Duitse gooide Verhagen na 67 seconden judoën op de rug en scoorde daarmee een beslissende ippon.

Op haar weg naar de finale wist Verhagen vier partijen te winnen. De eerste drie partijen won ze op ippon. In de halve finale tegen de Britse Nekoda Smythe Davis won ze met yuko. Verhagen veroverde vorig jaar augustus als debutante verrassend brons op het WK in Rusland. Daarna eindigde ze bij de Grand Prix in China ook op de derde plaats. Momenteel is ze de beste Nederlandse in haar gewichtsklasse en heeft de beste papieren om naar de Olympische Spelen in Rio te mogen.

In dezelfde gewichtsklasse als Verhagen werd Carla Grol al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ze verloor van de Zwitserse Emilie Amaron. In de klasse tot 52 kilogram moest Birgit Ente in haar tweede duel haar meerdere erkennen in de Ilse Heylen. De Belgische die uiteindelijk met zilver naar huis ging won op ippon. In dezelfde categorie verloor Miranda Wolfslag haar eerste partij tegen Distria Krasniqi uit Kosovo.

Bij de mannen begon Jeroen Mooren in de klasse tot 60 kilogram met twee winstpartijen. In zijn derde partij was hij echter niet opgewassen tegen Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië. Mooren verloor op ippon. Junior Degen sneuvelde in zijn tweede partij in de categorie tot 66 kilogram tegen de Rus Anzaur Ardanov op waza-ari.

Zaterdag is het de beurt aan Anicka van Emden, Juul Franssen (-63kg), Sanne van Dijke (-70kg), Dex Elmont. Sam van 't Westende (-73kg), Neal van de Kamer en Frank de Wit (-81kg) om de tatami te betreden. Zondag komen in Samsun de zwaargewichten in actie.