Oranje schiet niet in de stress van Turkije

Opvallend ontspannen leeft het Nederlands elftal toe naar de belangrijke thuiswedstrijd zaterdag tegen Turkije, die het elftal van Guus Hiddink wel heel ver kan terugwerpen in de EK-kwalificatie. "Je kan wel star gaan doen en met klein oogjes spastisch rond gaan lopen, maar dat helpt niet", zei de bondscoach.

Als er al sprake was van veel spanning bij sommige spelers, dan nam Joost, een jongetje met het syndroom van Down, die vrijdag even weg tijdens de laatste training voor de kraker in de volgepakte ArenA. Hij voorzag zo'n beetje alle balcontacten van zijn grote vriend Wesley Sneijder van commentaar en kende alle spelers bij naam. Alleen uitgerekend Hiddink zag hij even voor Louis van Gaal aan. "Mooi hè", zei Hiddink even later, toen het kereltje met al zijn favorieten op de foto was gegaan en met de meeste van hen ook een balletje had getrapt. "Wat een spontaniteit. Zo eerlijk, heerlijk zeg."

"Maar zaterdag moet de knop om en gaan en moeten we winnen", stipte Sneijder het belang aan van de vijfde kwalificatiewedstrijd voor het EK in Frankrijk. Alleen een overwinning telt voor Oranje, nu de achterstand op Tsjechië (zes punten) en IJsland (drie punten) eigenlijk al te veel is opgelopen. Als het Nederlands elftal ook van Turkije verliest, dan zakt het naar de vierde plaats in de poule en is de eindronde in Frankrijk plotseling wel heel ver weg.

Hiddink is niet van plan zijn lot aan de uitslag van het duel met de Turken te verbinden. Ervaren als hij is, snapt de bondscoach heel goed dat het resultaat van het duel wel heel belangrijk is voor de beeldvorming rond zijn functioneren bij de nummer drie van het laatste WK. Uitgerekend in zo'n belangrijk duel moet de opvolger van Van Gaal het zonder Arjen Robben en Robin van Persie stellen. "Het is niet makkelijk om zulke spelers te vervangen", beseft Hiddink. "Maar we hebben verschillende dingen geoefend en zijn er wel uit."

Turkije is geen grote onbekende voor de technische baas van Oranje. "In mijn periode als bondscoach van Turkije heb ik met de helft van de huidige selectie gewerkt", zei hij. "We misten het EK maar net", doelde hij op de nederlaag tegen Kroatië in de play-offs voor de eindronde in Oekraïne en Polen. "Het zijn goede spelers, maar soms was het chaotisch. Soms komen er veel emoties vrij", herinnerde Hiddink zich nog.