Valverde soleert naar ritzege in Catalonië

De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft vrijdag zijn tweede overwinning geboekt in de Ronde van Catalonië. De 34-jarige kopman van Movistar won dinsdag al de tweede etappe en schreef zondag ook de vijfde rit op zijn naam, met 195,4 kilometer de langste van de Spaanse rittenkoers. Valverde probeerde in de finale van de rit tussen Alp en Valls diverse keren weg te springen uit de voorste groep en had succes met zijn laatste poging, die hij inzette op 2 kilometer van de finish. De Spanjaard reed solo naar de overwinning, Rigoberto Urán uit Colombia kwam enkele seconden later als eerste van het achtervolgende groepje over de finish.

De Australiër Richie Porte eindigde in Valls als vierde en nam de leiding in het algemeen klassement over van Bart De Clercq uit België. Die moest lossen toen het tempo flink werd opgevoerd in de aanloop naar de beklimming van de Alt De Lilla, waarvan de top op 10 kilometer van de streep lag. Vooraan ontstond een groepje van zeventien renners van naam, met onder anderen Valverde, Urán, Alberto Contador, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo en Porte. De Australische nummer twee van het klassement maakte zijn 21 seconden achterstand op De Clercq meer dan goed en dat leverde hem de leiderstrui op.

Met nog twee ritten te gaan, heeft Porte vijf seconden voorsprong op Pozzovivo. Contador staat derde op zeven tellen, Valverde is de nummer vier van het klassement met zestien seconden achterstand. Wilco Kelderman staat achtste, op 1.09. Porte won eerder deze maand al de Franse etappekoers Parijs-Nice.