Europa hervat lancering navigatiesatellieten

Europa hoopt vrijdag de draad van zijn eigen navigatiesysteem weer op te pakken. Twee satellieten voor dat Galileo-project moeten tegelijk in een baan rond de aarde worden gebracht. De vorige lancering, in augustus, ging mis. Het was een zeldzame tegenslag voor Europa. Dat hoopt dat de problemen nu zijn verholpen.

Na de vorige lancering kwamen de twee sondes in een verkeerde omloop terecht. Door een fout in het ontwerp bevroor de brandstof. Motoren konden de raket daardoor niet de goede kant op stuwen. De sondes zijn inmiddels in een betere baan, maar het is nog niet duidelijk of alles goed werkt.

De lancering vrijdag is om 22.46 uur Nederlandse tijd vanuit Frans-Guyana. Vervolgens moeten de twee sondes naar hun werkplek vliegen, ruim 22.000 kilometer boven het oppervlak van de aarde. Daar komen ze bijna vier uur later aan, als alles goed gaat.

Het zijn satellieten zeven en acht uit het Galileo-netwerk. Dat moet het Europese alternatief worden voor het gps-netwerk van het Amerikaanse leger, dat overal wordt gebruikt. De komende jaren brengt Europa in totaal dertig satellieten de ruimte in. Het project kost miljarden euro's.

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. De vrijdag te lanceren sondes heten Adam (Ierland) en Anastasia (Griekenland). Op zijn vroegst in 2016 gaat de 'Nederlandse' satelliet de lucht in. Die heet Tijmen, naar een Gelders jongetje dat een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Nederland heeft onder meer de zonnepanelen van de satellieten gemaakt.