Brieven prins Charles moeten worden vrijgegeven

Privébrieven aan ministers van de Britse kroonprins Charles moeten worden vrijgegeven. Dat heeft het Britse hooggerechtshof donderdag besloten. Premier David Cameron en de kroonprins zelf reageerden verontwaardigd op het besluit.

De zaak spitst zich toe op 27 brieven die tien jaar geleden door Charles werden gericht aan zeven ministeries. Critici van de kroonprins zeggen dat Charles te zeer betrokken was geraakt bij benoemingen op hoge posities. De brieven, die sterke persoonlijke opvattingen zouden bevatten, zouden dit aantonen. De krant The Guardian probeert de brieven al tien jaar te bemachtigen met een beroep op de wet voor vrijheid van informatie.

Als kroonprins dient Charles zich politiek neutraal op te stellen. Dat weerhield hem er in het verleden niet van zich krachtig uit te laten over onder meer architectuur, klimaatverandering, genetisch gemodificeerd voedsel en andere zaken.

De regering probeerde vrijgave van de brieven lange tijd te voorkomen, maar het hooggerechtshof schaarde zich achter de uitspraak van een lager hof dat de brieven mogen worden ingezien. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Volgens premier Cameron is het geoorloofd dat 'leden van de koninklijke familie hun zienswijze in vertrouwen aan de regering kenbaar maken'. "Ik denk dat de meeste mensen van mening zijn dat dit ok is." Het kantoor van de kroonprins zei teleurgesteld te zijn dat niet is vastgehouden aan het 'principe van privacy'.

The Guardian is blij met de uitspraak van het hooggerechtshof. De regering heeft jarenlang geprobeerd de brieven geheim te houden, omdat publicatie de 'opvattingen over de politieke neutraliteit van de prins 'ernstig zouden schaden', zei hoofdredacteur Alan Rusbridger. "Nu moet zij ze wel vrijgeven zodat het publiek zelf een oordeel kan vellen."

Prins Charles (Foto: Novum)
Prins Charles (Foto: Novum)