'EK sport' in 2018 ondermijnt Europese Spelen al

Nog voor de eerste editie van de Europese Spelen - komende zomer in Baku - begonnen zijn, wordt het evenement al ondermijnt door een nieuw evenement: Het 'EK sport'. De Europese bonden voor atletiek, wielrennen, roeien, zwemmen en triatlon hebben besloten om in 2018 in Glasgow en Berlijn een groot gezamenlijk EK te houden.

Met de beslissing lijkt nu al een concurrent te ontstaan voor de Europese Spelen. Europa was het enige continent zonder eigen continentale Spelen, waardoor het evenement dat in Baku debuteert in het leven geroepen werd. Zo zijn er onder meer al tientallen jaren de Asian Games, Pan American Games en All-Africa Games, waarvan de laatste twee dit jaar weer op het programma staan. De vijf Europese sportbonden hebben nu een gezamenlijk EK in het leven geroepen om zo meer inkomsten te genereren, voornamelijk met aandacht op tv en extra mogelijkheden voor sponsoren.

Opvallend is dat Glasgow in eerste instantie genoemd werd als mogelijke gaststad voor de tweede Europese Spelen in 2019. In de Schotse stad, waar vorig jaar nog de Commonwealth Games gehouden werden, zullen de EK's wielrennen, roeien, zwemmen en triatlon plaatsvinden, terwijl Berlijn de gaststad is voor het EK atletiek. De verwachting is dat de evenementen gehouden zullen worden in een periode van twee weken in juli en/of augustus 2018. 

Het 'EK sport' belooft met name voor atletiek en zwemmen nu al groter te worden dan de Europese Spelen. De Europese bonden, respectievelijk European Athletics en LEN, weigerden namelijk om mee te werken aan het evenement in Baku. Daardoor zal het atletiektoernooi daar alleen bestaan uit de derde divisie van het jaarlijkse EK atletiek voor landenteams. Het zwemtoernooi in Baku kent alleen junioren, omdat LEN niet mee wilde werken aan het wijzigen van de kalender voor senioren.

Op de Europese Spelen zal ook niet geroeid worden, wegens een gebrek aan faciliteiten. Ook baanwielrennen kan niet gehouden worden, want er is geen wielerbaan in Baku. Beide sporten zullen in Glasgow geen problemen ondervinden, terwijl ook andere takken van wielrennen gewoon gehouden worden: Wegwielrennen, mountainbiken en BMX'en.

De organisatoren en sportbonden hopen gezamenlijk voor 2700 uur live-uitzendingen te kunnen zorgen, waarmee het veel meer aandacht kan genereren dan de individuele EK's normaal zouden doen. Men verwacht ongeveer 3000 atleten en een totaal kijkcijfer van bijna 850 miljoen.