IAAF in beroep tegen vreemde Russische dopingstraffen

Wereldatletiekbond IAAF heeft besloten om in beroep te gaan tegen de vreemde schorsingen die een aantal Russische topsporters van de Russische autoreiteiten opgelegd kregen.

Onder meer een handvol wereldtoppers uit het snelwandelen, inclusief olympisch- en wereldkampioenen, werd geschorst vanwege schommelende waarden in hun bloedpaspoort van de laatste jaren. Enkele atleten waren zelfs geschorst zonder dat dit naar buiten werd gebracht, wat pas bekend werd nadat de Russische Elena Lashmanova midden in haar schorsing bij een lokale wedstrijd opdook. Onze meer uitgebreide versie van de zaak is hier te lezen.

De IAAF is het er vooral stellig niet mee eens dat veel topresultaten van de geschorste snelwandelaars door de Russen niet geschorst werden. Zo werden resultaten afgenomen uit periodes die precies buiten de Olympische Spelen vielen. Naast de snelwandelaars ging ook Yuliya Zaripova voor de bijl, de beste steeplechaseloopster ter wereld die om - inmiddels niet meer - mysterieuze redenen het WK van 2013 in eigen land op het laatste moment moest missen.