Renault haalt uit naar Red Bull Racing

De relatie tussen motorenbouwer Renault en het Formule 1-team Red Bull Racing lijkt steeds meer bekoeld te raken. De beschuldigingen vliegen de laatste weken over en weer over de schuld van het onderpresteren. Ditmaal heeft Renault Sport-directeur Cyril Abiteboul een duit in het zakje gedaan.

Abiteboul pikt de kritiek van Red Bull niet dat het niet goed presteren in de Formule 1 alleen aan Renault te wijten zou zijn. Zo zou volgens Red Bull-teambaas Christian Horner de krachtbron 100 paardenkrachten tekort komen ten opzichte van de Mercedes en zou er volgens technisch directeur Adrian Newey geen zicht op verbetering zijn.

Vorig jaar won de combinatie Red Bull en Renault met Daniel Ricciardo nog drie races. In de eerste race in Australië eindigde de thuisrijder op een ronde achterstand. Teamgenoot Daniil Kvyat viel met motorische problemen uit, evenals Max Verstappen van zusterteam Toro Rosso dat met dezelfde krachtbronnen rijdt.

Abiteboul heeft tegenover Auto Hebdo uitgehaald naar Red Bull. "Het is lastig om een partner te hebben die jokt. Adrian is een charmante man en een geweldige ontwerper, maar hij heeft zijn hele leven al kritiek op motorfabrikanten en is te oud om nog te veranderen."

De Fransman weet dat hij momenteel geen winnende krachtbron kan produceren, maar vindt ook dat Red Bull de hand in eigen boezem moet steken. Een deel van de problemen ligt bij de te agressieve ontwikkeling van het chassis, terwijl Renault juist te ver is gegaan bij het ontwikkelen van de motor. In plaats van uitgebreid te testen op de testbank zijn te veel onderdelen meteen op het circuit uitgeprobeerd. In Maleisië zou door de in Australië vergaarde data een stap voorwaarts gezet moeten gaan worden.