Márquez ziet drie rivalen in MotoGP

De MotoGP begint komend weekeinde in Qatar met een goedgevuld startveld aan het nieuwe seizoen. Er staan liefst 25 rijders aan de start van de koningsklasse in de eerste Grand Prix van het jaar, op het woestijncircuit van Losail.

Onbetwiste favoriet voor de wereldtitel is Marc Márquez, de Spaanse coureur uit het fabrieksteam van Honda die de laatste twee seizoenen de beste was en vooral vorig jaar domineerde met dertien grand prixzeges. Hij beschouwt zijn landgenoten Dani Pedrosa (Honda) en Jorge Lorenzo (Yamaha) en de Italiaanse veteraan Valentino Rossi (Yamaha) als grootste concurrenten in het kampioenschap. "Dat zijn de rivalen die ik in de gaten moet houden", aldus Márquez.

Hij houdt minder rekening met de Italianen Andrea Dovizioso en Andrea Iannone, die in de tests voorafgaande aan de opening in Qatar bijzonder snel waren op hun Ducati. "Ik verwacht ze zeker voorin, maar reken ze niet tot mijn grootste rivalen", aldus de regerend kampioen.

Ducati heeft zich niet ingeschreven als fabrieksteam in de MotoGP, maar doet mee in de open categorie. Het Italiaanse team geniet om die reden enkele technische voordelen, zoals de mogelijkheid om snellere banden te gebruiken. Zodra Ducati echter drie races wint, zijn ze die voordelen weer kwijt.

De 36-jarige Rossi, in het bezit van negen wereldtitels en 108 grand prixoverwinningen, is nog altijd van topklasse. Na een aantal mindere jaren was Il Dottore vorig seizoen een trouwe gast op het podium en eindigde hij als tweede in het kampioenschap. "Volgens mij wordt het een spannend seizoen. Tijdens de tests in Qatar hebben we veel snelle coureurs gezien."

Aprilia keert dit jaar terug als fabrieksteam in de MotoGP met de Spanjaard Alvaro Bautista en de Italiaan Marco Melandri als coureurs. Naar verwachting zullen zij dit jaar nog niet vooraan meestrijden. Maverick Viñales (Spa), Jack Miller (Aus), Eugene Laverty (Ier) en Loris Baz (Fra) maken dit jaar hun debuut in de belangrijkste klasse. Vooral Viñales en Miller worden gezien als grote talenten. De Spanjaard werd in 2013 wereldkampioen in de Moto3 en sloot zijn debuutjaar in de Moto2 afgelopen seizoen zeer sterk af als derde. Miller kwam vorig jaar slechts twee punten tekort om Álex Márquez, het jongere broertje van Marc, van de wereldtitel in de Moto3 af te houden.