'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag'

Meer dan 4,5 glazen bier, wijn of sterke drank per dag kan leiden tot leverkanker. Dat stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds woensdag op basis van een wereldwijd onderzoek.

Dat drank slecht is voor de lever was al bekend, maar nu is er voor het eerst meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Naar Nederlandse maatstaven bevat een glas bier, wijn of sterke drank ongeveer 10 gram alcohol. Bij een dagelijkse inname van meer dan 45 gram alcohol neemt het risico op kanker dus toe, concluderen de onderzoekers.

Zij benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt.

De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van de analyse van 34 wetenschappelijke studies onder meer dan 8 miljoen patiënten.

'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag' (Novum)
'Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag' (Novum)