Hiddink licht tipje van de sluier op

Bondscoach Guus Hiddink heeft een tipje opgelicht van de sluier over zijn plannen richting de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Tijdens de training van woensdag koos hij tijdens een partijspel van acht tegen acht voor een systeem met twee spitsen. Klaas-Jan Huntelaar en Bas Dost, de topschutters uit de Bundesliga, kregen vanaf de flanken aanvoer van Wesley Sneijder en Ibrahim Afellay. Of die bijzonder aanvallende speelwijze voor Hiddink ook een optie is om zaterdag mee te beginnen, blijft voorlopig onduidelijk. Het leverde tijdens het partijtje in Katwijk in ieder geval niet de gewenste doelpunten op.

Gezien de situatie in de groep is het Nederlands elftal zaterdag gebaat bij een overwinning. Als de ploeg van Hiddink namelijk opnieuw puntenverlies lijdt, wordt de achterstand op Tsjechië en IJsland wel heel groot. Beide landen wisten Oranje al te verslaan in groep A van de EK-kwalificatie. In de vorige interland tegen het zwakke Letland koos Hiddink er voor om met vier aanvallers te starten. Het leverde in november weliswaar een klinkende overwinning op (6-0), maar het ligt niet voor de hand dat Oranje zo ook tegen het hoger aangeslagen Turkije zal beginnen.

Hiddink mist met aanvoerder Robin van Persie en Arjen Robben de twee grootste vedettes van Oranje. Wesley Sneijder moet Oranje daarom zaterdag bij de hand nemen tegen het land waarin hij een ster is bij Galatasaray. De spelmaker, die tegen Turkije de aanvoerdersband draagt, was woensdag in het partijtje 'verbannen' naar de rechterkant om voor aanvoer te zorgen richting de spitsen Huntelaar en Dost. Sneijder kapte steeds naar binnen om de bal met links voor te geven, terwijl aan de andere kant Afellay keer op keer zijn rechterbeen gebruikte.

Opvallend was dat de lange Dost, die zijn debuut hoopt te maken in Oranje, in de lucht amper kopduels won. De topscorer van VfL Wolfsburg werd na een tijdje afgelost door Luuk de Jong, de PSV-spits die bij één van zijn eerste acties clubgenoot Jeffrey Bruma een bloedneus bezorgde. Het lijkt erop dat Hiddink de optie van twee centrumspitsen achter de hand houdt voor het geval de stand daar gedurende de wedstrijd om vraagt. Naar verwachting kiest hij voor het 'vertrouwde' systeem met drie aanvallers, waarbij Huntelaar dan de spits is. De bondscoach zal donderdag zijn plannen tot in detail uitproberen, maar wel buiten het zicht van pers en publiek in de beslotenheid van de Amsterdam ArenA.