Hockeyster Collot d'Escury moet stoppen wegens slepende blessure

Kiki Collot d’Escury (26) moet op doktersadvies haar carrière beëindigen. De speelster van Amsterdam kampt al jarenlang met een chronische heupblessure, die het inmiddels niet langer mogelijk maakt op topniveau te hockeyen. Een operatie in 2011 bracht niet het gewenste resultaat.

Collot d’Escury: "Ik zou heel graag nog willen blijven hockeyen, maar kraakbeenschade aan mijn heup maakt dat onmogelijk. Langer doorspelen is volgens de arts niet meer verantwoord. Iedereen heeft heel hard zijn best gedaan om er voor mij nog het maximale uit te halen en daar ben ik iedereen dan ook heel dankbaar voor. Maar mijn lichaam is echt op. Dat ik nu moet stoppen terwijl ik dat nog niet wil doet veel pijn, zowel fysiek als mentaal. Het is zo’n heerlijke sport die mij zoveel plezier geeft, op het veld en in de zaal."

Collot d’Escury won afgelopen februari in Leipzig nog de WK-finale in de zaal met Oranje. "Dat nu blijkt dat dit mijn laatste wedstrijd op topniveau was, is een heel raar gevoel. Het ging destijds wel door mijn hoofd, maar uiteindelijk blijf je toch hopen dat je dat moment nog even kan uitstellen, telkens weer… Het is een prachtig en tegelijkertijd heel verdrietig afscheid, want goud smaakt altijd naar meer en ik was gewoon nog niet klaar om te stoppen. Desondanks ben ik Amsterdam, mijn teams, Jisse Waasdorp (coach Amsterdam) en Marieke Dijkstra (bondscoach zaal) heel dankbaar dat ik de ruimte heb gekregen om het op deze manier af te sluiten."

Collot d’Escury speelde zeven seizoenen in het vaandelteam van Amsterdam. Ze werd drie keer landskampioen (twee keer op het veld en één keer in de zaal) en behaalde ook de Europese clubtitel met Amsterdam. Ze kwam tien keer uit voor het Nederlands Elftal op het veld en als zaalinternational speelde ze 26 interlands. Met de nationale zaalploeg werd ze niet alleen wereldkampioen, maar ook Europees kampioen.