Israël ontkent bespioneren VS

Israël ontkent het atoomoverleg tussen de Verenigde Staten en Iran te hebben bespioneerd. Minister van defensie Moshe Yaalon wees er dinsdag op dat de VS zich nooit over spionage hebben beklaagd. Dat had volgens hem wel in de rede gelegen. Volgens minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman is de bemachtigde informatie afkomstig van andere deelnemers aan het overleg.

Yaalon noemde de spionage uitgesloten. De regeringen van de laatste twee decennia hebben het bespieden van de Amerikanen, Israëls belangrijkste bondgenoot, 'streng verboden'. "Het spijt me dat dit zo naar buiten komt", zei de Israëlische minister. "Blijkbaar heeft iemand belang bij een ruzie, of bij het creëren van een slechte sfeer in onze betrekkingen."

De onderhandelingen tussen zes grote mogendheden en Iran over Teherans nucleaire programma zijn al maanden een pijnpunt in de betrekkingen tussen Israël en de VS. Israël is ervan overtuigd dat Iran uit is op de vervaardiging van een atoombom en dat een vergelijk met de internationale gemeenschap de regering in Teheran slechts in de kaart zal spelen.

De Israëlische spionage tijdens de onderhandelingen met Iran werd dinsdag onthuld door de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens de Amerikaanse krant gebruikte Israël de zo bemachtigde informatie om stelling te nemen tegen het overleg en het beoogde akkoord. Ook zou het land informatie hebben doorgespeeld aan leden van het Amerikaanse Congres, zodat die in de VS de steun voor de onderhandelingen konden ondergraven.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu liet zich al eerder ontkennend uit.