Dost staat ook in schijnwerpers bij Oranje

Met een sporttas om zijn schouder wandelde Bas Dost maandagavond tussen een legertje fotografen en cameramensen richting de ingang van Hotel Huis ter Duin, de vaste verblijfplaats van Oranje in Noordwijk. "Dit is wel een beetje overdreven", zei hij over de massale aandacht. "Alleen maar vanwege een paar doelpunten?"

De 25-jarige Dost is plotseling een hype, merkt de nuchtere aanvaller de laatste weken steeds vaker. "Ik snap dat het contrast met een paar maanden geleden vrij groot is. Ik ben plotseling gaan spelen en scoren voor Wolfsburg. Maar laten we nu ook een beetje normaal blijven doen. Dat lijkt mij het allerbeste."

Alles is voor Bassie in 2015. De opgeleefde centrumaanvaller scoorde dit kalenderjaar al dertien keer voor de huidige nummer twee van de Bundesliga en is inmiddels in het bezit van een heuse bijnaam, zoals dat hoort bij mensen die voortdurend in de schijnwerpers staan. Plattfuß-Bomber, noemen ze de in Deventer geboren aanvaller bij onze oosterburen. En dat alleen maar omdat hij aan een journalist eerlijk vertelde dat hij platvoeten heeft en daarom nieuwe zooltjes in zijn voetbalschoenen heeft gelegd.

De uitnodiging voor de komende duels van het Nederlands elftal tegen Turkije en Spanje dankt hij vooral aan zijn doelpunten na de winterstop, al heeft de blessure van Robin van Persie ook een beetje meegeholpen. "Voor Nederland is het niet goed dat Robin er niet bij is", zei Dost. "Net zoals we met Arjen Robben een heel belangrijke speler missen. Uiteraard hoop ik voor doelpunten te kunnen zorgen, maar ik ga er niet van uit dat ik sowieso ga spelen. Er zijn nog steeds veel goede spitsen", doelde hij op Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong.

Van Gaal haalde Dost al eens bij Oranje, maar speelminuten kreeg hij nog nooit. Opvallend was dat hij afgelopen zondag ook negentig minuten vanaf de bank moest toekijken hoe zijn ploeggenoten van VfL Wolfsburg gelijkspeelden tegen Mainz 05 (1-1). "Nee, dat was niet omdat ik nu vier duels niet heb gescoord", vertelde hij. "Zo opportunistisch gaat het er nu ook weer niet aan toe. De trainer vond dat ik rust nodig had. Maar als ik eerlijk ben had ik liever gespeeld."