Ultraconservatief Ted Cruz presidentskandidaat VS

Ted Cruz is in de race voor de presidentsnominatie van de Amerikaanse Republikeinse Partij, heeft hij maandag laten weten. De ultraconservatieve senator uit Texas is de eerste Republikeinse politicus die zich officieel als kandidaat aanmeldt. In een videoboodschap stelt hij dat 'een nieuwe generatie dappere conservatieven nodig is om Amerika weer groot te maken'.

In de komende weken worden meer aanmeldingen verwacht, onder anderen van Jeb Bush, Scott Walker, Rand Paul en Marco Rubio. De 44-jarige Cruz geldt als een van de conservatiefste Republikeinen. Hij heeft een Amerikaanse moeder en een in Cuba geboren vader en hoopt de eerste Amerikaanse president van Latijns-Amerikaanse afkomst te worden.

Cruz ligt goed bij de Republikeinse 'tea party'-kiezers, conservatieven die een kleine overheid willen en weinig belasting willen betalen. Vanaf dat hij in 2012 in de Senaat werd gekozen heeft Cruz zich opgesteld als een onbuigzame conservatief die het tegen zowel Democraten als Republikeinen wil opnemen. Zo leidde hij in 2013 een ook door Republikeinen bekritiseerde campagne om de overheid ruim twee weken plat te leggen, in een overigens mislukte poging Obamacare, de wet van president Barack Obama die onder meer ziektekostenverzekeringen verplicht stelt voor alle Amerikanen, ongedaan te maken.

Het recht op abortus, het homohuwelijk en overheidstoezicht: het zijn allemaal zaken waar Cruz tegen is. Ook wil de Texaanse senator de belastingdienst en het ministerie van onderwijs afschaffen. Deze standpunten maken hem razend populair bij de ultrarechtse Republikeinse achterban die tijdens de voorverkiezingen een flinke vinger in de pap heeft.

Met zijn compromisloze houding heeft Cruz de afgelopen jaren echter veel Republikeinen in het Congres en mensen binnen de partijleiding tegen zich in het harnas gejaagd. En mocht hij in de voorverkiezingen als winnaar uit de bus komen, dan is het bij de algemene verkiezingen nog maar de vraag hoeveel gematigde Republikeinen of onafhankelijke kiezers warmlopen voor zijn standpunten.

Deze zomer wil Cruz in een boek zijn politieke thema's onder de aandacht brengen. In een interview met AP zei hij tegenwicht te willen bieden aan de 'karikatuur' dat rechtse politici dom, gevaarlijk of gek zijn. "Het beeld dat wordt opgeroepen in de media stemt niet overeen met de feiten", zei Cruz, die ook niet gelooft in klimaatverandering.

Cruz is geboren in Canada, maar juristen stellen dat hij niettemin voldoet aan de grondwettelijke eis dat de president een geboren Amerikaan moet zijn.

Presidentskandidaat Ted Cruz
Ted Cruz (foto: Gage Skidmore, via Wikimedia)